Új felhasználóknak

Kezdjük...

A térképes webalkalmazások megjelenítésére bármelyik webböngésző alkalmas. 

 

Rétegek

Az alkalmazásokban vektoros és raszteres rétegeket is megjeleníthetünk.

Röviden a rétegekről annyit érdemes tudni, hogy a számítógépen megjelenő térkép minden esetben réteges (Layer) szerkezetű. A térképi rétegek be- ill. kikapcsolhatók. 

  

 

A térképi rétegek be- ill. kikapcsolhatók egy kattintással az előttük található check-box-on. A jelmagyarázatot tartalmazó ablakban a bekapcsolt rétegekhez tartozó szimbológia jelenik meg. 

 

Zoom 

Általános lehetőség, mely mindenkor elérhető. A nagyításra/kicsinyítésre (Zoom) lehetőség van egérgörgővel vagy az alkalmazásokban e célból kialakított +/- gombok segítségével. A nagyítási szint változtatásával megváltozik a webes térkép méretaránya is. 

 

 

Pan

Ez a funkció az ún. tologatás (Pan). Ez nem más mint adott méretarány melletti nézetváltoztatás a térképen. Általában a jobb egérgomb nyomva tartásával az adott zoomszinten elmozgathatjuk a megjelenített térképi kivágatot. 

Pop-Up

Lehetőség van egy adott térképi elem adatainak megjelenítésére is.  A térképi elemeket, objektumokat, azok helyzetét, illetve attribútum adatait adatbázisban tárolják a térképszerverek. A kiválaszott térképi elemre való kattintás után az elem elérhető attribútumai egy kis felugró ablakban, ún. pop-up ablakban jelennek meg. Ilyen attribútum lehet például az adott objektum neve, koordinátái, típusa stb.